Домашното насилие - как ще бъдат защитени жертвите?  

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Законът за домашното насилие се използва за популизъм и затова не се справяме с проблема, заяви в студиото на "Денят започва" Кремена Кунева - бивш депутат от "Демократична България".

"Когато има партии, които не вдигат вота си чрез разумни решения, а като използват страховете на хората, такъв е резултат. Казвам го толкова смело, защото закона, който внесохме в 48-то Народно събрание беше изключително изчистен, подкрепен през всяка една институция, преминал през всички комисии, през които трябваше да премине. Нямаше почти никакви забележки. Спорните текстове, дори там, където можеше да има и малък елемент на спор, който да предизвика някакъв вид на обществено недоволство, бяха извадени засега от законопроекта", подчерта тя и обобщи: "Този законопроект беше изцяло използван за политически цели."

По думите на Диана Николова - жертва на домашно насилие, жената, която търси помощ, обикновено се извежда от нейната сигурна среда, напуска дома си.

"Иска ми се насилникът да се вади от средата, а не да става обратното", отбеляза тя.

Колкото повече говорим в медиите, въпреки законодателните пропуски и липсата на достатъчно места за помощ, броят на хората, които търсят помощ от граждански организации се увеличава, каза Диана Николова - директор "Развитие и комуникация", фондация П.У.Л.С. 

"Това не означава, че насилието се е увеличило, а че в минутите, в които говорим за него, хората разбират, че въпреки абдикацията на държавата, има места, където хората могат да потърсят помощ", допълни тя.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад